Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2016-03-15 11:52:24
Rok temu w jednej z ankiet internauci zostali zapytani o to, w jaki sposób w ich domach najczęściej się przygotowuje kawę. Ponad połowa odpowiedziała, że zalewając wrzątkiem rozpuszczalny napój. Kolejne pytanie brzmiało, czy zaparzana w ten sposób kawa im smakuje. Okazało się, że niewielu osobom. Większość chwaliła sobie cappuccino, espresso lub latte, ale podawane w kawiarniach. A przecież, aby napić się smacznej kawy, niekoniecznie trzeba przepłacać. Równie dobrze aromatyczny napój można przygotować w zaciszu domowym.
Mistrzowie kawy: jak oni to robią?
Do wyboru jest arabica albo robusta - dwie odmiany kawy, które najczęściej goszczą na stołach kawowych smakoszy. Pierwsza ma zielonkawe podłużne i płaskie ziarna, druga bardziej owalne, o szarawej barwie. Przygotowane z tych ziaren napoje różnią się w smaku: arabica jest łagodniejsza, można w niej wyczuć nuty czekoladowe albo korzenne, robusta, z kolei, ma mocny gorzko-kwaśny posmak. Ostatnia ma jednak bardziej pobudzające działanie i tworzy na powierzchni napoju piankę, tak uwielbianą przez kawoszy. Piankę na kawie uwielbiają też Włosi. Naród ten, mimo że nie uprawia kawowca, spożywa najwięcej zaparzanego z ziaren napoju na świecie. W dowolnym włoskim miasteczku na każdym kroku można się natknąć na kawiarnie, przed którymi siedzą lokalni mieszkańcy i pociągają z filiżanek aromatyczny napój. Gdyby ktoś im powiedział, że kawę wystarczy zalać wrzątkiem, to chyba głośno by się roześmieli. Bo nawet dziecko we Włoszech wie, że im więcej serca włoży się w proces zaparzania kawy, tym napój będzie bardziej aromatyczny i smaczny. I nie da się tego zrobić bez odpowiedniego ekspresu ciśnieniowego.
Ekspres ciśnieniowy do kawy
Również w Polsce każda kawiarnia i restauracja jest wyposażona w ekspres ciśnieniowy do kawy. Jest to urządzenie, w którym gorąca woda i para przepływają pod ciśnieniem przez drobno zmieloną i mocno upaloną kawę. Przepływ jest dość szybki, dzięki czemu w fusach pozostaje gorzki posmak ziaren i szkodliwe substancje z kawowca, a napój zyskuje łagodny smak przy zachowanych właściwościach pobudzających. Ekspresy ciśnieniowe są wyposażone w zbiornik na zimną wodę, komorę zaparzacza i kratkę ociekową pod spodem. Bardzo często tego typu ekspresy mają wbudowaną płytę grzejną pod filiżanki. Niektóre też posiadają młynek, a obok niego - pojemnik na ziarna kawy i osobny na fusy. To skomplikowane urządzenie wielofunkcyjne: z reguły przyrządza mocną esencję kawową, espresso, które jednak może stać się bazą do innego rodzaju kawy, jak americano, latte czy cappuccino. Ekspresy tego typu są bowiem wyposażone w spieniacz do mleka, który przy odpowiednich ustawieniach wlewa do filiżanki gorącej wody, potrzebnej np. do przygotowania americano. Im bardziej rozbudowany jest ekspres, tym z reguły jest droższy. Te ze średniej i wyższej półki potrafią jednak zaparzyć kawę nie gorzej niż w kawiarni.
Na co zwracać uwagę przy zakupie
Podczas zakupu sprzętu do parzenia kawy należy wziąć pod uwagę swoje potrzeby i możliwości. Do wyboru są dwa rodzaje ekspresów ciśnieniowych: ręczne, które są tańsze oraz droższe automatyczne. Automatyczne są wygodniejsze w użyciu, wystarczy wsypać ziarna do specjalnego pojemnika, a ekspres sam je zmieli i dopasuje ilość kawy i wody do wybranego rodzaju napoju. W ręcznych zmieloną uprzednio kawę należy wsypać samodzielnie do specjalnego sitka. Po zrobieniu kawy zaś sitko trzeba każdorazowo opróżniać z pozostałych fusów. Ekspresy różnią się też od siebie mocą i ciśnieniem. Im wyższa moc, tym szybciej przebiega proces parzenia, ale te najmocniejsze mogą mieć spore rozmiary. Z kolei, wysokie ciśnienie, a ekspresy ciśnieniowe mają zazwyczaj co najmniej 15 barów, pozwala uzyskać intensywniejszy aromat kawy. Wysokie ciśnienie sprawia również, że kawa jest zdrowsza. Chcąc wybrać dobry ekspres do kawy, warto zapoznać się z ofertą firmy Krups.
gocha2323 2016.03.15 16:59
marze o expresie!!
mama SzyMa 2016.03.15 12:09
Ja uwielbiam małą czarną z ekspresu :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.